Toți cei care au card bancar trebuie să știe. Rămâi fără bani, dacă nu ești atent pe viitor

de: Andrei Simion
12 06. 2020

Tehnologia a evoluat puternic, dar odată cu ea au evoluat și metodele hackerilor. Iar dacă ai un card bancar, de exemplu, trebuie să fii atent la aceste pericole.

Atacurile cibernetice reprezintă un risc pe care trebuie să-l iei în seamă. Și reprezintă una dintre problemele secolului în care trăim. Ca să fii sigur că banii tăi sunt în siguranță, e nevoie să știi să te protejezi ca să nu devii victimă a hackerilor.

Sunt câteva sfaturi de care trebuie să ții cont. Specialiștii atrag atenția că atacurile cibernetice se vor intensifica în perioada următoare, vor fi mai complexe și mai diverse, având în vedere că gradul de folosire a internetului a crescut semnificativ în perioada pandemiei.

De ce să te ferești dacă ai un card bancar

Avertismentul e transmis de Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidendete de securitate cibernetică  CERT-RO, într-o intervenție la RFI.

“Datorită coronavirusului începem să lucrăm din ce în ce mai mult de acasă, utlizăm computere, aplicații, internet. Este de așteptat ca numărul de atacuri să evolueze, se vor intesifica, se vor  diversifica și ca amploare, ca mod de sofisticare și, în plus, vor solicita din partea tuturor un răspuns diferit. Din punct de vedere al CERT-RO ca organizație, avem o responsabilitate mare. Dar, privind natura atacurilor, motivarea și nivelul de sofisticare s-au mofidficat semnificativ în perioada pandemiei. Apar diverse teme noi si modalități prin care  rețele criminale , dar și actori  statali, folosesc subterfugii pentru a-și desfășura activitățile malițioase”, spune acesta.

Așa a apărut ideea apariției unui „ofițer de protecție cibernetică” în instituții și organizații, adică un fel de specialist IT care să fie prezent în toate instituțiile publice.

“Din Bruxelles, lucrurile se văd într-o perspectivă internațională. În momentul când vorbim despre un atac cibernetic, vorbim despre internaționalizare. Când cineva lansează un atac cibernetic din Australia, victimele pot fi din UE sau din afară. Când vorbim despre actori statali, este dificil să atribuim aceste atacuri. Ne îndreptăm spre posibilitatea de a avea instrumentul legal de a atribui aceste atacuri”, susține Sebastian Naste, manager afaceri publice EU Strategy.

Ce e igiena cibernetică

Dacă ții cont de câteva sfaturi, însă, lucrurile pot fi extrem de simple.

“E foarte important ca toți utilizatorii să folosească reguli de igienă cibernetică: începând cu utilizarea unei parole complexe, să nu transmită username-ul si parola altora, să observe activitățile suspicioase, să evite site-urile pe care nu le cunoaște. Iar în momentul în care avem suspiciuni, trebuie să ne adresăm specialiștilor, se pot face raportări către organizația noastră, către diverse autorități, canalele sunt deschise. Există canale de raportare către grupuri de voluntari, către firme specializate care asta fac, există numere de telefon la care se poate raporta  sau site-uri de web”, arată Dan Cîmpean.

Una dintre soluții ar fi și un servicu de tipul password manager, o soluție utilă împotriva fraudelor care e oferită de mai multe companii de securitate cibernetică.